Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’inicien un seguit d’actuacions per a la conservació del Pi de la Serreta

L’Ajuntament ha iniciat un seguit d’actuacions amb la intenció d’alentir el màxim possible el procés d’envelliment del Pi de la Serreta, un dels exemplars arboris més singulars de Vilafranca.

Es tracta d’un pi blanc situat al bosc de la Serreta, molt proper al límit del terme municipal d’Olèrdola. L’exemplar té una alçada aproximada de 15 metres, forma una capçada de més de 20 metres i al voltant de la soca mesura gairebé 5 metres de perímetre.
Donada la rellevància de l’exemplar, des de l’Ajuntament de Vilafranca s’ha considerat necessari fer un seguit d’actuacions en el marc d’un conveni establert entre la propietat i ajuntament.
L’arborista Francesc Vilarubies explicava que s’ha mirat de fer un seguit d’actuacions que no fossin molt agressives ni intervencionistes, però que ajudessin a garantir la salut de l’arbre i la seguretat de l’espai que és força visitat.
Així mateix, s’ha fet la col·locació estratègica en les zones baixes del pendent, de troncs formant dics de contenció per evitar l’escorrentia i la pèrdua del sòl aportat. També es fa el tancament d’alguns senders d’accés al pi, fomentant l’accés des d’un vessant i minimitzant la compactació del sòl.
Finalment s’allibera de massa vegetal combustible el voltant del pi, a través de l’aclarida d’exemplars propers petits, tasques de neteja, i estassada selectiva de sotabosc.
Vilarubies comenta que es tracta d’un arbre singular, que calia cuidar tenint present que a la comarca no n’hi ha gaires de les seves característiques.
L’objectiu d’aquestes actuacions de millora en l’entorn de l’exemplar, és propiciar la recuperació fisiològica que afavoreixi la conservació del pi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: