Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum acull la projecció de la filmació dels Cercolets, Panderos i Gitanes fetes 1934 i 1935

Aquest dissabte, a les 12 del migdia, l’Auditori de Vinseum acollirà l’activitat La Festa Major en 9,5 mm organitzada pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.

El Vinseum acull la projecció audiovisual de la filmació dels balls de Cercolets, Panderos i Gitanes fetes pel cineasta terrassenc Agustí Fabra i Bofill durant la Festa Major dels anys 1934 i 1935

 

Aquest dissabte, a les 12 del migdia, l’Auditori de Vinseum acollirà l’activitat La Festa Major en 9,5 mm organitzada pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca en col·laboració amb Raimon Casals i la productora Edelweiss Films. L’acte consistirà en la projecció de les filmacions de la Festa Major de 1934 i 1935 realitzades pel documentalista amateur Agustí Fabra i Bofill. Concretament es podrà veure coreografies del Ball de Cercolets i del Ball de Panderos de l’any 1934 i del Ball de les Gitanes del 1935. La presentació de la projecció anirà a càrrec de Manel Fabra, nebot de l’autor de les imatges, i comptarà amb els comentaris coreogràfics de Raimon Casals.

Es tracta d’un document inèdit fins al moment a Vilafranca i que pot aportar informació de gran interès en l’estudi i la gestió patrimonial de la Festa Major, especialment pel que fa a la coreografia ja que la voluntat de Fabra amb les seves filmacions era justament captar amb el màxim de detall possible els moviments propis de la cada dansa.

L’any 1927 Agustí Fabra i Bofill va crear la productora Edelweiss Films.

L’any 1933 va iniciar una sèrie de cinema documental centrada en el folklore, les danses i les festes catalanes i, fins el 1936 que esclata la Guerra Civil, es va dedicar a recórrer tota la geografia catalana filmant festes populars. Durant el Franquisme les projeccions d’aquestes pel·lícules no estava permesa i durant molts anys han quedat guardades a l’arxiu de la productora d’Agustí Fabra.

La família ha ordenat i arxivat l’extens llegat del cineasta i ha creat el Fons documental, fílmic i fotogràfic de l’Agustí Fabra a través del qual s’han digitalitzat les seves filmacions per fer-ne projeccions arreu de Catalunya.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: