Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La jornada “Els llibres i els dies. Les editorials i llibreries independents catalanes a debat” han estat tot un èxit i han plantejat els principals reptes del sector per afrontar el futur

Més de 150 persones van omplir, en un diumenge a la tarda, la sala polivalent de l’edifici de l’Enològica a Vilafranca per participar a les jornades organitzades pel Grup de llibreries independents Bestiari, l’Associació d’editorials independents Llegir en Català i la llibreria l’Odissea.

La trobada reunia representants del sector del llibre d’arreu de Catalunya, des de llibreters i editors, a bibliotecaris, periodistes, escriptors o representants de l’administració. L’obertura va anar a càrrec del diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, que va felicitar als organitzadors per la iniciativa del tot necessària, va dir. També va remarcar que les administracions catalanes són conscients de la importància del sector.
La jornada s’estructurava en tres taules. A la primera el portaveu de Bestiari, Carmel Carrillo, va esbossar un document treballat en una sessió al matí, en la que es marcaven les 9 necessitats prioritàries per al futur del sector. Entre d’altres la creació d’estructures de coordinació entre els llibreters, però també l’establiment de relacions entre llibreters i editors.
La primera taula va analitzar la transformació del món editorial en els darrers anys de crisi econòmica i canvi de paradigma per al futur.
També hi van participar com a ponents Antoni Dàura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Ivan Miró, cooperativista de la llibreria La Ciutat Invisible i Joaquim Bejarano, cap de l’Àrea del Llibre a l’Institut Català de les Empreses Culturals.
La segona taula servia per exposar l’experiència d’editors i llibreters independents.
Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, a banda de subratllar la necessitat de la col·laboració mútua també plantejava el repte de millorar les vies de comunicació amb els lectors.
També participaven a la taula Rosa Viñallonga, presidenta de la Cooperativa de llibreries Bestiari, Laura Huerga, presidenta de l’Associació d’editorials independents Llegir en Català i l’escriptor i crític literari, Xavier Serrahima.
Finalment la tercera taula tractava aspectes de futur, centrant-se especialment en les transformacions de l’era digital.
Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, citava una metàfora vinícola extreta d’un article de Barlow per posar atenció en els continguts.
També participaven a la taula, Bernat Ruiz, especialista en edició digital, Bernat Puigtobella, editor del diari digital El Núvol i Marta Cano, gerent del servei de biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Les jornades comptaven també amb la participació de diversos convidats a la fila zero i amb la intervenció del presents. Van plantejar molts interrogants i caldrà resoldre en una segona sessió que s’ha de celebrar el mes d’octubre en un altre indret de Catalunya. La cloenda de l’acte va anar a càrrec del regidor de cultura, Raimon Gusi, i finalment, per problemes tècnics, no es va poder veure la preestrena del documental de Pep Puig.

Comentaris

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: