Divendres, 16 de novembre de 2018
Penedès Televisió
Ràdio Vilafranca

La prospecció a la Serra de Riés pràcticament descarta l’existència de fosses comunes col.lectives

Les tasques de prospecció de la Serra de Riés, realitzades entre finals del 2014 i juny d’aquest 2015, han aportat un mapa detallat on es localitzen més de 1.500 bales, restes de munició i altres elements de metall vinculats amb el context bèl·lic de la Guerra Civil que permeten fer una interpretació dels fets.

A més, l’excavació arqueològica en diversos punts de la zona ha permès constatar l’existència de dues fosses diferents de les dues que es van localitzar el 2014 en la intervenció d’urgència prèvia. També ha permès documentar i exhumar les restes de tres individus i restes disperses de 6 individus més.
Aquests són els resultats més destacats de la prospecció, recuperació i anàlisi de les restes humanes de la Guerra Civil duta a terme per la Generalitat en col.laboració amb la Universitat Autònoma, la UB, els ajuntaments de Subirats i Olesa de Bonesvalls, l’IEP i el Centre d’Estudis de Subirats, que divendres es van presentar a Sant Pau d’Ordal.
La campanya, que també ha revisat els testimonis orals i la documentació existent, ha permès constatar que no hi ha fosses múltiples, sinó individuals i molt disperses a causa de les característiques del sòl com explica la coordinadora de l’equip de treball, la Dra. Assumpció Malgosa.
Segons Malgosa, probablement molts soldats es van enterrar al Torrent dels Albans i anys enrere la construcció del nou camí devia malmetre les fosses.
L’antropòloga de la UAB no descarta que apareguin més cossos, però serà fruit de troballes ocasionals, perquè una campanya sistemàtica comportaria
desbrossar tota la Serra de Riés i per ara no es contempla.
El director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig, ha destacat que l’estudi de les restes confirma la importància de la resistència armada que l’exèrcit republicà va oposar a l’avenç dels franquistes, a la serra de l’Ordal. Segons Puig, la campanya ha superat amb escreix les expectatives i un cop finalitzada, continuen amb les tasques d’identificació de les restes tot i que diu que “serà molt difícil”.
Tot i que la Generalitat descarta noves prospeccions arqueològiques a la Serra de Riés, membres del Centre d’Estudis de Subirats com Josep Mata continuaran investigant.
En la presentació dels resultats de la prospecció a la Serra de Riés, el director general de Relacions Institucionals es va comprometre a dignificar aquesta zona, a cavall entre Olesa i Subirats que l’any 1939 va ser escenari bèl·lic, en col.laboració amb els ajuntaments de Subirats i Olesa de Bonesvalls, l’IEP i el Centre d’Estudis de Subirats.

Enquesta

Tinc una hipoteca…

Programació

Ràdio Vilafranca

08:00
Penedès matí
Informatiu diari
09:00
Penedès en Xarxa
Magazín matinal

Penedès Televisió

09:00
NX. L'entrevista
Entrevista d'actualitat, amb Mònica Hernández
10:00
L'informatiu vespre
L'actualitat de Vilafranca i el Penedès, al vespre

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: