Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es publica una guia arqueològica sobre el jaciment ibèric de La Font de la Canya

Editada per l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’ajuntament d’Avinyonet, la guia sobre aquest jaciment ibèric emblemàtic de la recerca arqueològica del Penedès i de Catalunya combina el caràcter científic amb el divulgatiu.

El volum exposa els treballs d’excavació al llarg de les 15 campanyes consecutives, que han proporcionat un volum de troballes i dades excepcional. Al llarg de més de 200 pàgines de paper setinat, també presenta un petit àlbum amb fotografies de totes les campanyes, un itinerari que pot acompanyar la visita al jaciment, bàsicament a la zona d’habitat, una introducció a cada època des de la primera edat del ferro a l’arribada dels romans, un capítol sobre els aspectes econòmics d’aquest gran centre de mercaderies i un darrer capítol sobre enoturisme.
A més, es presenten 7 de les 155 sitges excavades, les més singulars, com explica el coordinador del llibre i codirector de les excavacions, Dani López.

TALL “De les . . . a Avinyonet” 2’18’49-19’15

L’alcalde d’Avinyonet, Oriol de la Cruz, ha explicat que mica a mica i amb la implicació de l’administració, el sector privat i entitats culturals el jaciment, origen de la vinya a Catalunya, millora. Així, ara la Diputació de Barcelona acaba les obres de consolidació i adequació al públic, que inclouen una pèrgola i bancs que es convertiran en el punt de partida de les visites. A finals d’any, també estaran llestes les obres del Centre d’Interpretació del jaciment a Avinyó Nou, que es financen gràcies al programa Viure al poble, i recentment s’ha millorat el camí d’accés.
De la Cruz destaca que “tots remen en el mateix sentit”, tot i que reconeix que Dani López ja estaria “milles enllà”.
La guia arqueològica de La Font de la Canya té un caràcter especial perquè és el llibre número 200 de la col·lecció de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
En nom de la junta de l’IEP, Ramon Arnabat, ha destacat que no hi ha cap altre institut d’estudis que hagi publicat cinc llibres a l’any al llarg de 38 anys de vida.
Arnabat ha recordat que l’IEP va apostar per el jaciment de La Font de la Canya des del primer moment i ha posat l’accent en la importància de donar-lo a conèixer entre els penedesencs.

De la guia arqueològica de La Font de la Canya se n’ha fet una edició de mil exemplars, que es repartiran gratuïtament entre els socis de l’IEP i també es podran trobar a les llibreries.
El llibre es presenta públicament aquest dissabte a la casa de colònies de l’església de Sant Pere d’Avinyó, a 2/4 de 8 del vespre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: